Menu Close

10 συμβουλές να απαλλαγείτε από τη μυρωδιά παλιού σπιτιού

10 συμβουλές να απαλλαγείτε από τη μυρωδιά παλιού σπιτιού

10 συμβουλές να απαλλαγείτε από τη μυρωδιά παλιού σπιτιού

Είτε αγοράζετε είτε πουλάτε ένα σπίτι, αν υπάρχει ένα πράγμα που απεχθάνονται όλοι είναι η «μυρωδιά του παλιού σπιτιού». Η μούχλα και η αποχέτευση είναι κάτι που δεν μπορείς να αποφύγεις και συχνά είναι το πρώτο πράγμα που γίνεται αισθητό καθώς περνάς την πόρτα.

Ευτυχώς, λίγη τεχνογνωσία είναι ένα ισχυρό πράγμα, και ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρή είναι μια μυρωδιά, υπάρχει πάντα ένας τρόπος να απαλλαγείτε από αυτήν, όπως μας συμβουλεύουν οι Αποφράξεις Αναγνώστου.

Εδώ είναι 10 συμβουλές για να απαλλαγείτε από τη μυρωδιά του παλιού σπιτιού από το σπίτι σας.

1. Μάθετε από πού προέρχεται η μυρωδιά του παλιού σπιτιού

Είναι σχεδόν αδύνατο να αφαιρέσετε μια μυρωδιά αν δεν ξέρετε από πού προέρχεται και τι την προκαλεί. Τα παλαιότερα σπίτια είναι συνήθως πιο σκοτεινά και συνήθως δεν έχουν πολύ καλά συστήματα εξαερισμού σε σύγκριση με τα πιο σύγχρονα. Εδώ βρίσκεται το πρόβλημα.

Ο κακός αερισμός οδηγεί σε υγρασία και, όταν συνδυάζεται με το σκοτάδι, η μούχλα μπορεί να ανθίσει. Αυτό είναι σωστό – η μυρωδιά του παλιού σπιτιού συνήθως προκαλείται από μούχλα. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να απαλλαγείτε από αυτό.

2. Αέρας και ηλιοφάνεια

Η υπεριώδης ακτινοβολία στον ήλιο απολυμαίνει φυσικά, ενώ η ζεστασιά του ήλιου μπορεί να βοηθήσει να στεγνώσει το σπίτι. Με λιγότερες σκοτεινές γωνίες για να φυτρώσουν, το ηλιακό φως παρέχει μια εξαιρετική άμυνα ενάντια στη μούχλα.

Η κυκλοφορία του αέρα βοηθά επίσης στο να διατηρείτε το σπίτι σας πιο στεγνό, γι’ αυτό ανοίξτε τις κουρτίνες διάπλατα και ανοίξτε τα παράθυρά σας. Ο καθαρός αέρας θα αφαιρέσει επίσης αυτή την αποπνικτική, μπαγιάτικη αίσθηση από ορισμένα δωμάτια.

Σε δυσπρόσιτες περιοχές, χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες για να προωθήσετε την κυκλοφορία του αέρα.

3. Αφύγρανση υγρών περιοχών

Ένα υγρό σπίτι είναι ιδανικό για ανάπτυξη μούχλας. Έτσι, αν το δικό σας σπίτι είναι ιδιαίτερα υγρό, αξίζει να επενδύσετε σε έναν ή δύο αφυγραντήρες. Κρατήστε τους σε λειτουργία για να αφαιρέσετε την υπερβολική υγρασία από τον αέρα. Μαζί με το να κρατάτε τα παράθυρα ανοιχτά, αυτό θα σας βοηθήσει να φρεσκάρετε τον αέρα στο σπίτι σας.

4. Ελέγξτε για διαρροές

Εάν έχετε διαρροές στο σπίτι σας ή προβλήματα με τις σωληνώσεις αποχέτευσης, υπάρχουν τόσα πολλά που μπορεί να κάνει ένας ειδικός στις αποφράξεις. Ελέγξτε κάτω από κάθε νεροχύτη, κάθε βρύση και τυχόν σωληνώσεις στο σπίτι σας.

Εάν διαπιστώσετε ότι υπάρχει διαρροή, επιδιορθώστε την το συντομότερο δυνατό. Τώρα είναι επίσης μια καλή ευκαιρία να αφαιρέσετε τυχόν ακαταστασία κάτω από τους νεροχύτες σας, καθώς αυτό μπορεί συχνά να κρύψει διαρροές.

Επιπλέον, ανάλογα με τη φύση της ακαταστασίας, μπορεί επίσης να αρχίσει να μυρίζει αν υπάρχει κάποιο φράξιμο στην αποχέτευση.

5. Καταπολεμήστε τη μούχλα

Τα προηγούμενα βήματα θα βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης μούχλας. Αλλά, αν είναι ήδη εκεί, φροντίστε να τη ξεφορτωθείτε. Η χλωρίνη, το έλαιο τεϊόδεντρου, το βραστό νερό, το ξύδι, η μαγειρική σόδα και ούτω καθεξής μπορούν να κάνουν θαύματα κατά της μούχλας.

Ένα σταθερό τρίψιμο θα αφαιρέσει την ορατή μούχλα, ενώ οι χημικές επεξεργασίες θα καταστρέψουν τα κρυμμένα σπόρια και θα εξασφαλίσουν ότι δεν θα επιστρέψουν.

6. Ελέγξτε μοκέτες και καναπέδες

Μέχρι στιγμής, έχετε μειώσει την υγρασία, έχετε αφήσει το φως να μπει, έχετε ανακυκλώσει τον αέρα και έχετε καταστρέψει τυχόν πηγές μούχλας. Αλλά, κάτι συνεχίζει ακόμα να μυρίζει μούχλα;

Με την πάροδο του χρόνου, τα υφάσματα απορροφούν πολλή υγρασία και τα σπόρια μούχλας μπορούν σύντομα να επικρατήσουν. Τα χαλιά είναι διαβόητα για την απορρόφηση μυρωδιών, οπότε αν θέλετε να τα διατηρήσετε, πιθανότατα θα χρειαστούν έναν επαγγελματικό, βαθύ καθαρισμό.

Διαφορετικά, ίσως είναι καλύτερο να τα αντικαταστήσετε εντελώς. Επιπλέον, οι ταπετσαρίες σε καναπέδες, πολυθρόνες και οποιοδήποτε άλλο έπιπλο μπορούν επίσης να περιέχουν μυρωδιές. Και πάλι, είτε αντικαταστήστε τα, είτε καθαρίστε τα καλώντας συνεργείο καθαρισμού επίπλων.

7. Φρεσκάρετε τους τοίχους

Όπως και τα χαλιά, οι τοίχοι σας μπορούν επίσης να έχουν μυρωδιές. Λίπος, σκόνη και μούχλα μπορεί να συγκεντρωθούν στις επιφάνειες και με την πάροδο του χρόνου θα αρχίσουν να μυρίζουν. Είτε σκοπεύετε να τα βάψετε είτε όχι, είναι σημαντικό να τα καθαρίσετε πρώτα.

Για να το κάνετε αυτό, ανακατέψτε δύο φλιτζάνια ξύδι, ένα φλιτζάνι βόρακα, που είναι γνωστό για την αντιμυκητιακή, αντιμικροβιακή και αντισηπτική του δράση, και λευκαντικό υπεροξειδίου του υδρογόνου σε έναν κουβά με ζεστό νερό. Στη συνέχεια, απλώστε το μείγμα πάνω στους βρώμικους τοίχους σας για να αφαιρέσει οσμές και υπολείμματα σε βάθος.

8. Καθαρίστε το σύστημα ψύξης -θέρμανσης

Οι αεραγωγοί και οι αγωγοί που διατρέχουν το σπίτι σας και διευκολύνουν το σύστημα HVAC μπορεί σύντομα να λερωθούν και είναι μόνο θέμα χρόνου να αναπτυχθεί η μούχλα.

Τα φίλτρα του κλιματιστικού είναι ένας άλλος κοινός ένοχος και θα μπορούσατε ακούσια να αντλείτε μυρωδιά παλιού σπιτιού σε ολόκληρο το σπίτι σας. Ενώ μπορείτε να αλλάξετε μόνοι σας τα φίλτρα, αξίζει να καλέσετε τους επαγγελματίες για να ελέγξουν και να καθαρίσουν τους αεραγωγούς.

9. Ελέγξτε το υπόγειο του σπιτιού

Εάν έχετε κάνει όλα τα παραπάνω και εξακολουθείτε να έχετε αυτή τη μυρωδιά παλιού σπιτιού ή αποχέτευσης, αξίζει να ελέγξετε το υπόγειο του σπιτιού σας. Βεβαιωθείτε ότι το υπόγειό σας είναι απαλλαγμένο από μούχλα. Έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για οποιοδήποτε κενό στους τοίχους του υπογείου. Αν βρείτε, σφραγίστε το. Στη συνέχεια, ελέγξτε τη σοφίτα για διαρροές στις σωληνώσεις ύδρευσης ή αποχέτευσης.

10. Χρησιμοποιήστε εξουδετερωτές οσμών

Οι μυρωδιές μούχλας μπορούν επίσης να απορροφηθούν από κοινά εξουδετερωτικά οσμών όπως η μαγειρική σόδα ή το λευκό ξύδι. Απλώς τοποθετήστε λίγη ποσότητα από το ένα ή το άλλο, στις πληγείσες περιοχές.

Δείτε περισσότερες περιοχές Αποφράξεις Αναγνώστου:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.