Menu Close

Οι μύθοι γύρω από το τυρί

Οι μύθοι γύρω από το τυρί

Στην αρχή, υπήρχε το γάλα. Μετά από μια μυστηριώδη αλληλουχία γεγονότων, το γάλα έγινε τυρί. Είτε το πιστεύετε είτε όχι ότι παραγωγή τυριού δημιουργήθηκε τυχαία πριν από 8.000 χρόνια από έναν Άραβα έμπορο που μετέφερε το γάλα του σε μια θήκη από στομάχι προβάτου (μια κοινή θεωρία), η ανακάλυψη της διαδικασίας τυροκομίας φαίνεται πολύ μνημειώδης για να υποβιβαστεί στην καταγωγή των απλών πραγμάτων.

Πραγματικά, η ίδια η διαδικασία μοιάζει με μαγεία: Μικροσκοπικοί οργανισμοί και ένζυμα προστίθενται στο ρευστό γάλα, το οποίο στη συνέχεια διαχωρίζεται σε στερεά και σε θολό υγρό, που μοιάζει ελάχιστα με τον προγονικό του. Αυτά τα στερεά μπορούν στη συνέχεια να τεντωθούν, να στεγνώσουν, να ωριμάσουν, να εγχυθούν, να καπνιστούν, να εμβολιαστούν και να χτυπηθούν με εντελώς νέα προϊόντα. Η επιστήμη πίσω από την τυροκομία είναι πολύπλοκη και καλά μελετημένη, αλλά για τον μέσο άνθρωπο, μοιάζει με μαγεία.

Πολλές ποικιλίες τυριού λέγεται, αρκετά εύλογα, ότι έχουν ξεκινήσει τη ζωή ως ατυχίες. Και πριν η επιστήμη γίνει ο κυρίαρχος νόμος της φύσης, τα ατυχήματα ήταν έργο θεών ή μαγείας. Όταν η πίστη σε αυτές τις δυνάμεις έπεσε στην άκρη, το κίσμετ, η φήμη και το υπερφυσικό επέμειναν. Έτσι γεννήθηκαν οι μύθοι προέλευσης για το τυρί.

«Οι άνθρωποι είναι αφηγητές φυσικής καταγωγής», λέει η Κάθριν Χίσμιθ, υποψήφια διδάκτορας που μελετά την ιστορία των τροφίμων και τις σύγχρονες αντηχήσεις της στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ. «Δεν έχει σημασία από πού προέρχεστε ή τι κάνετε, η αφήγηση είναι κάτι που ενώνει όλους τους ανθρώπους. Το άλλο είναι το φαγητό ». Ορισμένα είδη τροφίμων είναι τόσο αγαπητά στους ανθρώπους, φαίνεται σωστό ότι η προέλευσή τους είναι αρκετά μεγαλύτερη από τη ζωή.

Ο μύθος για το Camembert

Πάρτε, για παράδειγμα, τον θρύλο της Marie Harel. Ο Χάρελ ήταν γαλακτοκόμος που ζούσε και εργαζόταν στη Νορμανδία κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. Η μυθολογία λέει ότι ένας ιερέας που διέφυγε από τα αντικαθολικά συναισθήματα στο Παρίσι κρύφτηκε στο κτήμα στο οποίο εργαζόταν ο Χάρελ.

Ο ιερέας, με καταγωγή από την Μπρι, δίδαξε στη νεαρή γυναίκα την τέχνη της καλής τυροκομίας στην παράδοση του Μπρι. Η Χάρελ έβαλε τη δική της επιχειρηματική περιστροφή στην παραδοσιακή συνταγή και ιδού, το Camembert γεννήθηκε… ή έτσι λένε.

«Όλοι οι μύθοι βασίζονται εν μέρει στην αλήθεια, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για φαγητό ή όχι», λέει ο Hysmith. Και πράγματι, ο Χάρελ ήταν ένα πραγματικό πρόσωπο. Έφτιαξε δυναστεία στην παραγωγή τυριών μεγάλης κλίμακας και ήταν κυρίως υπεύθυνη για τη δημοτικότητα του Camembert στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Η ιστορία της μοιραίας συνάντησής της με τον ιερέα που δραπετεύει, ωστόσο, έχει τόσο νερό όσο και το πανί. Αλλά εκεί που τα στοιχεία αποτυγχάνουν, μια μεγάλη ιστορία παίρνει τη θέση της και έχει πολλαπλασιαστεί στους αιώνες. Ακόμα δεν γνωρίζουμε την αλήθεια, αλλά μας ενδιαφέρει;

Η ιστορία γύρω από το μπλε τυρί

Ομοίως, λέγεται ότι οι απασχολημένοι βοσκοί ήταν υπεύθυνοι για βαριά χτυπήματα όπως η Raclette, το μπλε τυρί και η πήξη πυτιάς γαϊδουράγκαθου. Με το μπλε τυρί, για παράδειγμα, ο θρύλος λέει ότι ένας Γάλλος βοσκός που ξεκουράστηκε σε μια σπηλιά αποσπάστηκε από το μεσημεριανό γεύμα του από τυρόπηγμα και ψωμί από μια όμορφη κοπέλα. Μήνες αργότερα, επέστρεψε στη σπηλιά για να βρει το τυρί του ανεξήγητα γεμάτο μπλε φλέβες. Πρέπει να πιστεύουμε ότι το έφαγε ούτως ή άλλως, ρισκάροντας την ζωή του.

“Πριν είχαμε μερικές από τις πιο σύγχρονες επιστήμες, έπρεπε να βρούμε εξηγήσεις για το πώς προέκυψαν τα διάφορα τρόφιμα”, λέει ο Hysmith. «Μερικά από αυτά έκαναν περισσότερες θρησκευτικές υποθέσεις, μερικά άλλα λαϊκά, αλλά όλοι ήθελαν αυτές τις εξηγήσεις για το πώς λειτουργούσε ο κόσμος».

Μόνο σχετικά πρόσφατα ανακαλύψαμε τις επιστημονικές εξηγήσεις για τα περισσότερα μυστήρια του φυσικού κόσμου. Πολλά από τα σημερινά αγαπημένα τυριά προέρχονται από τον αμυδρό χρόνο πριν από την Επιστημονική Επανάσταση, έτσι οι θρύλοι και οι μύθοι χρησιμοποιήθηκαν, φυσικά, για να εξηγήσουν την ύπαρξή τους. Γιατί, λοιπόν, εξακολουθούμε να πρωτοκολλούμαστε σε αυτά;

Ο Hysmith εξηγεί ότι, στην αδιάκοπη προσπάθειά μας να ξαναζωντανέψουμε την ιστορία μας, οι άνθρωποι συχνά διασταυρώνουν τα νήματα. “Με τον καιρό, μάθαμε να διορθώνουμε πολλά από αυτά”, λέει. «Αλλά μερικοί από αυτούς τους μύθους για το φαγητό έχουν κολλήσει, ίσως επειδή δεν είναι πολύ επιζήμιοι συνολικά, αλλά είναι διασκεδαστικοί και έχουν ένα λαϊκό στοιχείο».

Όταν ρωτάμε γιατί υπάρχει κάτι, περιμένουμε, όπως τα παιδιά, να θαμπωθούμε. «Φαντάζομαι ότι ξεκίνησαν πολλοί μύθοι επειδή οι γονείς έπρεπε απλώς να απαντήσουν σε ερωτήσεις», λέει ο Hysmith. Η αφήγηση μιας καλά εκτελεσμένης και κουραστικής έρευνας και ανάπτυξης δεν μας κρατά σε αγωνία ή να μας κάνει ενθουσιασμένους για το αποτέλεσμα της.

Θέλουμε τον ερωτευμένο βοσκό, τον μυστικιστικό έμπορο, τους Βενεδικτίνους μοναχούς που στριμώχνονται με απορία για το πρώτο τυχαίο τυρί. Αγαπάμε την τέλεια ατελή συνάντηση-χαριτωμένη της εφεύρεσης.

“Νομίζω ότι θα βρείτε πολλά ανθρώπινα λάθη στη μυθολογία, ειδικά όταν εμπλέκονται άνθρωποι”, λέει ο Hysmith. «Είναι παρήγορο να μπορείς να κατηγορείς κάποιον άλλο, αλλά έχουμε και αυτή την ευτυχισμένη συγκυρία στο τέλος, που είναι το τυρί».

Read more about dairy products and dairy machinery:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.