Menu Close

Τι είναι η δυσλεξία και τι την προκαλεί;

ti-ine-dyslexia-ke-ti-tin-prokali

Τι είναι η δυσλεξία και τι την προκαλεί;

Η δυσλεξία (Σεμινάρια Λογοθεραπείας) υπήρξε εδώ και πολύ καιρό και έχει οριστεί με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, το 1968, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Νευρολόγων χαρακτήρισε τη δυσλεξία ως «διαταραχή στα παιδιά που, παρά τη συμβατική εμπειρία στην τάξη, δεν έχουν πρόσβαση στις γλωσσικές δεξιότητες ανάγνωσης, γραφής και ορθογραφίας ανάλογα με τις πνευματικές τους ικανότητες

Η Διεθνής Ένωση Δυσλεξίας προσφέρει τον ακόλουθο ορισμό της δυσλεξίας:

Η δυσλεξία είναι μια συγκεκριμένη μαθησιακή αναπηρία που είναι νευρο-βιολογικής προέλευσης, χαρακτηρίζεται από ακριβείς και / ή δυσκολίες αναγνώρισης λέξεων και κακές ικανότητες ορθογραφίας και αποκωδικοποίησης, οι οποίες συνήθως οφείλονται σε ένα φωνολογικό έλλειμμα γλώσσας που συχνά είναι απροσδόκητο σε σχέση σε άλλες γνωστικές ικανότητες και αποτελεσματική διδασκαλία στην τάξη. Οι δευτερογενείς συνέπειες μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα κατανόησης της ανάγνωσης και μειωμένη εμπειρία ανάγνωσης που μπορεί να παρεμποδίσει την ανάπτυξη του λεξιλογίου και τις βασικές γνώσεις.”

Η δυσλεξία είναι η πιο συνηθισμένη μαθησιακή αναπηρία στα παιδιά και επιμένει σε όλη τη ζωή. Η σοβαρότητα της δυσλεξίας μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή. Όσο νωρίτερα αντιμετωπίζεται η δυσλεξία, τόσο ευνοϊκότερο είναι το αποτέλεσμα. Ωστόσο, δεν είναι ποτέ αργά για τα άτομα με δυσλεξία να μάθουν να βελτιώνουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες.

Η δυσλεξία μπορεί να μην εντοπιστεί στις αρχές της σχολικής φοίτησης. Τα παιδιά μπορούν να απογοητευτούν από τη δυσκολία να μάθουν να διαβάζουν. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι άλλα προβλήματα μπορούν να αποδείξουν την ύπαρξη δυσλεξίας, όπως:

  • Σημάδια κατάθλιψης και χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • Έχουν προβλήματα συμπεριφοράς στο σπίτι, καθώς και στο σχολείο όπου συχνά εκδηλώνονται
  • Αναπτύσσουν μια αντίθεση για το σχολείο και η επιτυχία τους μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο εάν το πρόβλημα παραμείνει ανεπεξέργαστο

Τι προκαλεί δυσλεξία;

Τα παιδιά με δυσλεξία δυσκολεύονται να μάθουν να διαβάζουν παρά την παραδοσιακή διδασκαλία, τουλάχιστον τη μέση νοημοσύνη και την επαρκή κίνητρα και την ευκαιρία να μάθουν. Θεωρείται ότι προκαλείται από την εξασθένιση της ικανότητας του εγκεφάλου να επεξεργάζεται φωνήματα (τις μικρότερες μονάδες ομιλίας που κάνουν τις λέξεις διαφορετικές μεταξύ τους). Δεν προκύπτει από προβλήματα όρασης ή ακοής. Δεν οφείλεται σε διανοητική καθυστέρηση, εγκεφαλική βλάβη ή έλλειψη νοημοσύνης.

Οι αιτίες της δυσλεξίας ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο. Στην πρωτογενή δυσλεξία, πολλή έρευνα επικεντρώνεται σε κληρονομικούς παράγοντες. Οι ερευνητές προσδιόρισαν πρόσφατα συγκεκριμένα γονίδια που προσδιορίστηκαν ως πιθανά συμβάλλοντας στα σημεία και τα συμπτώματα της δυσλεξίας. Η έρευνα αυτή είναι πολύ σημαντική επειδή μπορεί να επιτρέψει την ταυτοποίηση των παιδιών αυτών που διατρέχουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν δυσλεξία και να επιτρέψουν προηγούμενες εκπαιδευτικές παρεμβάσεις και καλύτερα αποτελέσματα.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι δυσλεξίας;

Πρωτοπαθής δυσλεξία

Αυτός είναι ο συνηθέστερος τύπος δυσλεξίας και είναι δυσλειτουργία και όχι βλάβης στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου (εγκεφαλικός φλοιός) και δεν αλλάζει με την ηλικία. Υπάρχει διακύμανση της σοβαρότητας της αναπηρίας για άτομα με αυτό το είδος δυσλεξίας και οι περισσότεροι που λαμβάνουν κατάλληλη εκπαιδευτική παρέμβαση θα είναι ακαδημαϊκά επιτυχημένοι καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Δυστυχώς υπάρχουν και άλλοι που συνεχίζουν να αγωνίζονται σημαντικά με την ανάγνωση, τη γραφή και την ορθογραφία σε όλη τη ζωή τους. Η πρωτογενής δυσλεξία μεταδίδεται σε οικογενειακές γραμμές μέσω γονιδίων (κληρονομική) ή μέσω νέων γενετικών μεταλλάξεων και συναντάται συχνότερα σε αγόρια παρά σε κορίτσια.

Δευτερογενής ή αναπτυξιακή δυσλεξία

Αυτός ο τύπος δυσλεξίας προκαλείται από προβλήματα με την ανάπτυξη του εγκεφάλου κατά τα αρχικά στάδια της εμβρυϊκής ανάπτυξης. Η αναπτυξιακή δυσλεξία μειώνεται καθώς το παιδί ωριμάζει. Είναι επίσης πιο κοινό στα αγόρια.

Τραύμα δυσλεξίας

Αυτός ο τύπος δυσλεξίας συμβαίνει συνήθως μετά από κάποια μορφή εγκεφαλικού τραύματος ή τραυματισμού στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την ανάγνωση και τη γραφή. Σπανίως παρατηρείται στον σημερινό πληθυσμό της σχολικής ηλικίας.

Αιτίες Δυσλεξίας

  • Η δυσλεξία είναι δυσκολία στην εκμάθηση της ανάγνωσης.
  • Η δυσλεξία μπορεί να σχετίζεται με κληρονομικούς παράγοντες ή άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου.
  • Η ακριβής αιτία της δυσλεξίας δεν είναι πλήρως κατανοητή.
  • Η διάγνωση της δυσλεξίας περιλαμβάνει την αναθεώρηση της επεξεργασίας των παιδιών από την εμφάνιση, την ακοή και τη συμμετοχή σε δραστηριότητες.
  • Η θεραπεία της δυσλεξίας περιλαμβάνει ιδανικά τον προγραμματισμό μεταξύ του γονέα (-ων) και των εκπαιδευτικών.

Δείτε περισσότερα για σεμινάρια λογοθεραπείας:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.